Skip to main content

Met uitzondering van de sector van de tandartsen, is de medische sector in België vandaag amper geconsolideerd. In het buitenland zien we al dat praktijken uit verschillende specialismen worden geconsolideerd, en investeerders hierin een mooie investering zien.  

We denken dat deze evolutie zich ook in België zal manifesteren. Dat inspireerde ons bij SDM-Valorum om het Smart Deals-concept ook uit te rollen naar de medische sector, met als eerste target de private oogklinieken.

Private clinic Medipolis is een eerste onderdeel

De eerste Smart Deal in de sector is ondertussen gerealiseerd met de gereputeerde oogkliniek Medipolis uit Antwerpen. Deze private clinic zal dus het eerste onderdeel zijn in het nieuwe buy and build-platform dat gevormd wordt voor oogklinieken en oogartsen in heel België. Het doel is om een aantal high level oogartspraktijken over het hele land in eenzelfde concept te verzamelen. Door schaalvoordelen en de grotere omvang denken we dat  de waarde van de individuele oogartspraktijken substantieel kunnen verhogen. Daarenboven kunnen de artsen zelf hun toekomst beter kunnen organiseren door het aantrekken van nieuwe artsen. Elke kliniek behoudt  daarbij haar eigen  identiteit en treedt zelfstandig naar buiten zodat er voor de patiënten geen merkbaar verschil is.

Hoe werkt een Smart Deal?

De oprichter van een oogartsenpraktijk die in de Smart Deal wil stappen, draagt zijn praktijk over aan een holdingstructuur. De oprichter wordt een belangrijke  aandeelhouder van deze holding.

De praktijken blijven individueel werken, onder de uitsluitende verantwoordelijkheid van de lokale artsen en opereren verder onder hun eigen logo. De holding komt in geen enkel geval tussen in het beheer van de praktijk.

De Smart Deal laat ook toe dat andere artsen kunnen instappen als aandeelhouder in de holding, waardoor ze mee aandeelhouder kunnen worden van de praktijk waarin ze werken.  Ze krijgen dus de mogelijkheid om zelf mee te investeren, waardoor zowel de praktijken zelf, als de artsen minder afhankelijk worden van de persoon van de oprichter.

Betere patiëntenzorg en kosten delen

De synergie die de Smart Deals kan realiseren, helpen deelnemende klinieken om kosten te besparen en uitstekende patiëntenzorg aan te bieden. Via de groepsstructuur hebben de deelnemende praktijken toegang tot topfaciliteiten op verschillende locaties, en staan de beste artsenteams ter beschikking van de patiënt. Door de grotere omvang van de operaties, kunnen ze gemakkelijker en op een meer rendabele wijze dure hoogtechnologische toestellen aankopen.

Early adopters gezocht

Wordt u een van de eersten die deelneemt aan deze nieuwe, veelbelovende samenwerking tussen oogartspraktijken en SDM-Valorum? Wij leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn. Neem gerust contact op met Eddy Verbrugge op everbrugge@sdm-valorum.be, en u hoort snel van ons.